Over Dagboek corona

Dagboek Corona

Dagboek Corona is een onafhankelijk journalistiek project van José Boon. Zij is journaliste met een achtergrond in de publieksgeschiedenis. 

Wat gaat er door iemands hoofd die in een nieuwe werkelijkheid komt? Een dagboek legt iets vast op het moment dat de schrijver ervan het grotere plaatje nog niet heeft verwerkt en geduid. 

De primaire, ruwe teksten zijn bronmateriaal voor geschiedschrijving. Dagboek Corona verzamelt ze en presenteert de eerste historische duidingen ervan. 

Voor Dagboek Corona heeft José tientallen geschreven stukjes van verschillende mensen verzameld. Je vindt bekende schrijvers zoals Clairy Polak en Frénk van der Linden, maar overwegend zijn het ‘gewone’ dagboekschrijvers die hun teksten delen. 

De rode draad? Dat het diepste van onze ziel zich niet altijd iets aantrekt van ziektecijfers en sterftekansen, of ze nou groot of klein zijn. Onze angsten, gedachten en beslissingen leiden ook hun eigen leven.

José maakte samen met Paul Knevel (docent Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam) de digitale museumzaal Binnenstebuiten van het Amsterdam Museum, waar egodocumenten het historische verhaal van corona in Amsterdam vertellen.

Eerder deed zij mee aan onderzoek naar het dagboek van Anne Frank met oud FBI-agent Vince Pankoke en Proditione Media B.V.

Dagboek Corona loopt door en staat open voor nieuwe bijdragen. Met name dagboekstukken uit de periode van 21 februari tot 19 maart, en van 28 april tot 8 mei, zijn nog nodig om de verhalen af te maken.

Scroll naar top